Skip to main content

Ağ Türleri: Farklılıkları Anlamak

| Aydın Tolay

Dünya genelinde bağlı kişisel ve IoT cihazlarının sayısı hızla artarken, yüksek hızlı, yüksek performanslı ağlara olan talep artmaya ve insanların ve işletmelerin bağlantı kurma şeklini dönüştürmeye devam ediyor.

Yıllar geçtikçe, bu teknolojik büyüme, değişen talepleri karşılamak için farklı ağ türlerinin gelişimini tetikledi ve gelecekteki teknolojik ilerlemelerle birlikte, daha fazla ağ topolojisinin ortaya çıkmaya devam etmesi muhtemeldir.

Yaygın ağ türlerinin bir listesini bir araya getirdik ve bunlardan birini seçme konusunda biraz rehberlik sağladık. Bu makaleyi okuduktan sonra şunları yapacaksınız:

  • En yaygın ağ topolojileri ve terminolojileri hakkında bilgi edineceksiniz
  • Farklı ağ bağlantısı türleri arasında nasıl seçim yapacağınızı öğreneceksiniz

Hemen başlayalım!

Farklı ağ türleri nelerdir?

Yerel Alan Ağı (LAN)

Dizüstü bilgisayarınız veya cep telefonunuz ev veya ofis ağınıza bağlandığında, yerel alan ağı (LAN) olarak bilinen şeyi kullanırsınız.

LAN, belirlenen kullanıcıların ortak bir konumda, her zaman bir km'den daha kısa bir alanda ve çoğu zaman aynı bina içinde aynı sistem bağlantısına özel erişime sahip olmasını sağlayan tescilli bir bilgisayar ağıdır. Bunu yaparak cihazları paylaşabilir, yazıcılar gibi kaynakları paylaşabilir ve hepsi aynı sistemden çalışıyormuş gibi bilgi alışverişinde bulunabilirler. Kaynak paylaşımı, ağa duyarlı bir işletim sistemiyle mümkündür.

Başlangıçta üniversitelerde ve araştırma laboratuvarlarında kullanılan LAN'lar, günümüzde ev ve işyeri dahil her yerde kullanılmaktadır. Koaksiyel kablolar, fiber optik kablolar veya bükülmüş tel çifti kullanımıyla, belirli hedefleri gerçekleştirmek için veri yolu, yıldız ve dallanma ağacı gibi farklı ağ topolojileri kullanılır. Farklı topolojiler üzerinden cihazlar arasında bilgi paylaşımı ve iletişim, Wi-Fi veya TCP / IP Ethernet ile mümkündür.

LAN local area network diagram

LAN ne zaman kullanılır?

  • Tek bir yerde bağlanması gereken çok sayıda kullanıcınız varsa.
  • Cihazların ve kaynakların küçük bir coğrafi alan içinde birbirleriyle doğrudan iletişim kurması gerektiğinde.

LAN ne zaman kullanılmaz:

  • Kullanıcıları farklı şehirler gibi geniş mesafelerde birbirine bağlanıyorsa.
  • Ağınıza bağlanan varlıklar üzerinde kontrolünüz yoksa, iletişim kurmaları için bir LAN kurarken dikkatli olmak isteyebilirsiniz.

Kişisel Alan Ağı (PAN)

Kişisel alan ağı (PAN), bir kişi tarafından kullanılan çevresel cihazlar (genellikle 30 ft) için tasarlanmış kısa menzilli bir ağ topolojisidir. Bu tür ağların amacı, internete bağlı olmak zorunda kalmadan cihazlar arasında veri iletmektir.

PAN'ler ayrıca, bir cihazın ağ geçidi görevi gördüğü LAN'a ve daha üst düzey ağ türlerine bağlanabilir. Günlük PAN örneği, arayüzün internette gezinmenize, kayıtlı programları görüntülemenize ve kişisel tercihlerinizi yapılandırmanıza olanak tanıdığı akıllı bir TV'ye bağlı bir Bluetooth klavyedir.

Kişisel alan ağları kablosuz veya kablolu olabilir. Kablosuz PAN'lara WPAN denir ve veri merkezli uygulamalar için Wi-Fi, ZigBee, kızılötesi ve Bluetooth gibi yakın mesafe bağlantı protokollerini kullanır. Bluetooth durumunda, ağ konfigürasyonları piconet (bir master ve bir veya daha fazla slave içeren) veya birbiriyle ilişkili pikonetler olan dağılımlar olabilir.

Kablolu PAN'ler ise evrensel seri veri yolu (USB) ve ThunderBolt kullanır. Diğer ağ türleri gibi, bir PAN içindeki her bağlantı protokolü genellikle diğer protokollerle doğrudan uyumlu değildir.

PAN diagram personal area network

PAN ne zaman kullanılır?

  • Aksesuarları veya çevre birimlerini dizüstü bilgisayarlara, cep telefonlarına vb. bağlamak istiyorsunuz.
  • Cihazların genellikle doğrudan internete bağlanması gerekmez.

PAN ne zaman kullanılmaz:

  • Kaynakları farklı kullanıcılar arasında paylaşmak istiyorsunuz.
  • Cihazlar arasındaki mesafe birkaç metreden fazla.

Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN)

Kablosuz teknolojiler, mobil kablosuz, sabit kablosuz, taşınabilir kablosuz veya IR kablosuz gibi çok sayıda olasılığın önünü açarak ticari ve kişisel bağlantıda büyük bir dönüm noktası olmuştur. Bu yapılandırmalardaki bağlı cihazlar, kablosuz yerel alan ağı (WLAN) olarak bilinen şey üzerinden iletişim kurar.

WLAN'lar, cihazların (istemciler olarak da bilinir) veri iletmek için elektrik iletkenlerine (teller) ihtiyaç duymadan birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamak için yüksek frekanslı sinyaller, lazerler ve kızılötesi ışınlar kullanır. Bu tür esnek veri iletişimi, kullanıcıların ağ bağlantısını sürdürmek için kablolara ihtiyaç duymadan kapsama alanı içinde hareket etmesini kolaylaştırır.

WLAN, yüksek bir veri aktarım hızı sağlar ve çoğunlukla 2,4 GHz bandında veya 5 GHz bandında çalışır. Bir WLAN üzerinden 2,4 GHz bandında çalışan cihazların bazı örnekleri arasında Bluetooth cihazları, kablosuz telefonlar, Wi-Fi radyoları ve garaj kapısı açıcıları bulunur. Bir WLAN'da daha iyi hız için sinyal gücünden bir miktar ödün vermek istiyorsanız, dizüstü bilgisayarlar 5 GHz bandına bağlanabilir.

WLAN wireless area network

WLAN ne zaman kullanılır?

  • Ağa bağlıyken cihazların hareketliliği önemliyse.
  • Cihazlarınız bir tür kablolu ağ bağlantısını desteklemiyorsa.
  • Fiziksel olarak mevcut ağ altyapısına yakın olmayan cihazları bağlamanız gerekiyorsa.
  • Bağlamanız gereken, yönlendiricinizdeki veya anahtarınızdaki bağlantı noktalarının sayısından daha fazla cihaz var ve ek bir anahtar veya yönlendirici ekleyemiyorsanız.

Ne zaman WLAN kullanılmaz:

  • Tutarlı sarsılmaz performans önemliyse.
  • Güvenlik tek öncelikse.
  • Veri aktarım hızları, kablosuz teknolojiler aracılığıyla sağlananları aşıyorsa.

Geniş Alan Ağı (WAN)

Özel hatlar, sanal özel ağlar (VPN'ler), çok protokollü etiket değiştirme (MPLS), kablosuz ağlar, hücresel ağlar ve internet, LAN'ların ve farklı coğrafi bölgelerdeki diğer ağ türlerinin iletişim kurmasına ve veri iletmesine izin verir. Bu tür bir bilgisayar ağı, belirli bir coğrafyayla sınırlı olmayan ve belirli bir sağlayıcı aracılığıyla çeşitli medya türlerine erişim sağlayan bir telekomünikasyon ağı olan geniş alan ağı (WAN) olarak bilinir.
WAN'lar, paylaşılan devreler üzerinden noktadan noktaya veya paket anahtarlamalı ağlarla temel veya hibrit olabilir. Karma bir WAN ve SD-WAN durumunda, sanal özel ağlar (VPN'ler) ve çok protokollü etiket anahtarlama (MPLS) arasında değişebilen farklı bağlantı türleri kullanılır. Bir WAN içindeki iletişim kanalları genellikle yönlendiriciler, FSO bağlantıları ve I / O arayüzlerinden fiber optiğe kadar geniş bir yelpazede farklı teknolojiler içerir.

Çoğu zaman fark edilmeyecek olsalar da, WAN'lar modern yaşamın her yerinde yerleşiktir ve şehirleri, ülkeleri ve hatta uzayı birbirine bağlar. Bir şirketin merkez ofisine uzaktan erişim sağlamaktan, öğrencilerin farklı kıtalardaki diğer öğrencilerle gerçek zamanlı olarak telekonferans yapmalarına olanak sağlamaktan, bunlar ve diğer birçok örnek, WAN'ların geniş kapsama alanını gösteriyor.

WAN wide area network diagram

WAN ne zaman kullanılır?

  • Doğrudan birbiriyle iletişim kurması gereken geniş bir coğrafyaya yayılmış cihazlarınız var.

WAN ne zaman kullanılmaz:

  • Maliyet tek öncelikse;kiralık hatlar gibi bazı WAN teknolojileri maliyeti çok yükseltebilir.
  • Tutarlı performans birincil gereklilikse; bazı WAN teknolojileri performans açısından değişimler gösterebilir

Metropolitan Area Network (MAN)

Günümüzün bilgisayar ağı dünyasında, verimlilik ve hız en önemli önceliklerdir. Bazı teknolojiler her ikisini de sunmayı başarırken, diğerlerinin yalnızca bir özelliği vardır veya hiç yoktur. Bir metropolitan alan ağı (MAN), fiber optik, yoğun dalga boyu bölmeli çoklama ve optik paket anahtarlama gibi teknolojileri kullanarak her iki kutuyu da işaretler.

Bir metropol alan ağının (MAN) tipik düzeni Kaynak: Science Direct
Genellikle orta ölçekli ağlar olarak adlandırılan MAN'lar, bir LAN'dan daha büyük ancak bir WAN'dan daha küçük bir alanı kapsar. Noktadan noktaya yüksek kapasiteli omurga teknolojisi ile birbirine bağlı farklı LAN'lardan oluşurlar ve birkaç binaya veya bir metropole yayılabilirler.
MAN'lar, paylaşılan bölgesel kaynaklar aracılığıyla kablolu TV ağı, hatta yüksek hızlı DSL hatları sağlayan telefon ağları şeklini alabilir.

MAN metropolitan area network diagram

MAN ne zaman kullanılır?

  • Birbirleriyle doğrudan iletişim kurması gereken bölgesel bir coğrafyaya yayılmış cihazlarınız var.
  • Her konum arasında kablolu veya kablosuz bağlantı sağlayabilirsiniz.

MAN ne zaman kullanılmaz:

  • Maliyet birincil gereklilikse; siteleri birbirine bağlamak için daha az maliyetli çözümler mevcut olabilir.
  • Bağlanacak cihazlar daha geniş bir coğrafi alana yayılmıştır.

Kampüs Alan Ağı (CAN)

Kampüs alanı ağı (CAN) ile üniversiteler, kolejler ve kurumsal kampüsler, ortak bir alanı paylaşan çeşitli bölümlerden farklı LAN'ları birbirine bağlar. Bu, normalde dağınık olan ağları, gizlilik boşluklarını önlemek için gerekli kimlik doğrulamasını sağlarken nefes kesici hızlarda bilgilere erişim sağlayan toplu bir ağa dönüştürür.

CAN'lar, operasyonel yaklaşım açısından LAN'lara benzer, ancak boyutları bu tür ağlara göre farklılık gösterir. CAN'a farklı cihazlarla erişen kullanıcılar bunu genellikle Wi-Fi, erişim noktaları ve Ethernet teknolojisi ile yapar.

CAN diagram campus area network

CAN ne zaman kullanılır?

  • Kampüse dağılmış ve birbirleriyle doğrudan iletişim kurması gereken cihazlarınız var.
  • Her bina arasında kablolu veya kablosuz bağlantı sağlayabilirsiniz.

CAN ne zaman kullanılmaz:

  • Maliyet birincil gereklilikse; siteleri birbirine bağlamak için daha az maliyetli çözümler mevcut olabilir.
  • Bağlanacak cihazlar, yalnızca kampüse izole edilmemiş, daha geniş bir coğrafi alana yayılmıştır.

Sanal Özel Ağ (VPN)

Her tıklamada gizlenen siber saldırılar ve hassas bilgilerin çıkarılması, ele geçirilmesi ve hatta çalınması riskiyle, bir sanal özel ağ (VPN), kullanıcılara interneti kullanırken veri paketlerini etkili bir şekilde gizleyen şifreli bir bağlantı sunar.

Bu, iki iletişim cihazı arasında oluşturulan ve iki cihaz arasında aktarılan verileri sarmalayan ve şifreleyen bir VPN tüneli ile elde edilir. Tipik olarak, iki cihaz internet gibi halka açık bir ağ üzerinden bağlandığında bir VPN kullanılır. VPN tünelinin sunduğu ekstra koruma, IP adresleri, gezinme geçmişi, bir şirket ofisiyle iletişim ve hatta seyahat planları gibi hassas bilgilerin çevrimiçi olarak ifşa edilmesini önler.

Bir veri paketini çevreleyen güvenlik düzeyi, kullanılan VPN tünelinin türüne bağlıdır. Tipik VPN tünelleri arasında noktadan noktaya tünelleme protokolü (PPTP), Güvenli Yuva Tünel Protokolü (SSTP), L2TP / IPsec ve OpenVPN bulunur.

İnternet Protokolü Güvenliği (IPsec) korumasını kullanan Katman 2 Tünel Protokolü (L2TP), genellikle bunu, tüm ağ bağlantıları için mevcut en güçlü olan gelişmiş bir şifreleme standardı olarak kabul edilen gelişmiş bir şifreleme standardı olan AES-256 bit şifreleme ile yapar.

Genel olarak iki kategoriye ayrılabilen farklı VPN türleri vardır: uzaktan erişim VPN ve siteden siteye VPN. Uzaktan erişim VPN'leri ile kullanıcılar, cihazlarını şirket ofisine güvenli bir şekilde bağlar. Siteden siteye VPN ile bağlantı bir kurumsal ofisten şubeye yapılır.

VPN diagram

VPN ne zaman kullanılır?

  • İki konum arasında güvenli iletişimi kolaylaştırmanız gerekiyor, ancak iki konum arasında doğrudan bağlantınız yok.
  • Uzak kullanıcılara merkezi bir konumdaki kaynaklara uzaktan erişim sağlamanız gerekir.

VPN ne zaman kullanılmaz?

  • Hız, tek endişenizdir. Şifreleme süreci, iletişime biraz ek yük getirir.

Kurumsal Özel Ağ (EPN)

Bant genişliği yoğun uygulamalar, büyük bir şirket ağ kaynağı kullanır ve veri aktarımını yavaşlatır ve iş operasyonlarında darboğazlara neden olur. Kurumsal özel ağ (EPN), şirket kaynaklarını paylaşmak için bir işletme tarafından oluşturulan ve işletilen özel tasarım bir ağdır. Bir şirketin ofislerini farklı coğrafi bölgelerde birbirine bağlar ve bant genişliği merkezli uygulamaların ağa yük oluşturmadan sorunsuz çalışmasını sağlamak için optimize edilmiştir.

Bir EPN ile şirketler, tamamen özel olan, amaca yönelik oluşturulmuş bir ağa sahip olmayı veya bir ağ İletişim Servis Sağlayıcısı (CSP) ile entegre edilmiş bir karma ağa sahip olmayı seçebilirler. EPN'ler, tüm ağ işlemlerinde gizliliği sağlamak için Katman 2 Tünel Protokolü (L2TP) ve İnternet Protokolü Güvenliği (IPsec) gibi tünel oluşturma protokolleriyle optimize edilmiştir. Şubeler MPLS teknolojisi ile bağlantılıdır.

EPN diagram enterprise private network

EPN ne zaman kullanılır?

  • İki konum arasında güvenli iletişimi kolaylaştırmanız gerekiyor, ancak iki konum arasında doğrudan bağlantınız yok.
  • Çeşitli konumlara dağılmış kullanıcılara, çeşitli konumlara yayılmış kaynaklara tutarlı erişim sağlamanız gerekiyor.
  • Ağı zaman içinde ölçeklendirme ve büyütme gereksinimleri var.

EPN ne zaman kullanılmaz:

  • Ağ ekibinizin kaynakları kısıtlıdır. EPN'lerin kurulumu, güncellenmesi ve bakımı için ek süre gerekir.
  • Konumlar arasında çoklu bağlantılar mümkün değildir, çünkü bu, ağa ek hata noktaları getirecektir.

Depolama Alan Ağı (SAN)

Ağda depolama, giderek daha rekabetçi hale gelen bir dünyada iş sürekliliği ile eş anlamlıdır. Bir adım önde olmak isteyen işletmeler, veri erişimini ve veri depolamayı optimize etmenin yollarını bulmalı ve önemli yedeklemelerin düzenli olarak yapılmasını sağlamalıdır. Bu hedeflere ve daha fazlasına ulaşmanın bir yolu, bir depolama alanı ağı (SAN) kullanmaktır.

Bir depolama alanı ağı (SAN) veya sunucuların arkasındaki ağ, depolamaya herhangi birinden diğerine erişim sağlayan özel amaçlı, yüksek hızlı bir bilgisayar ağıdır. Bir SAN'ın temel amacı, verileri farklı depolama aygıtları arasında ve bilgisayar ağı ile depolama aygıtları arasında aktarmaktır.

Blok düzeyinde G / Ç hizmetleri, çoğu SAN'ın özelliğidir. SAN'da kullanılan farklı bileşenler, fiber kanal ana veri yolu adaptörü (HBA) kartları ve fiber kanal anahtarları gibi fiber kanal teknolojilerini ve ana bilgisayarlar, anahtarlar ve disk dizileri gibi diğer teknolojileri içerebilir.

SAN diagram storage area network

SAN ne zaman kullanılır?

  • Bir veya daha fazla depolama cihazında mevcut kaynakları paylaşması gereken birden fazla cihaz var.
  • Tüm kaynaklardaki veriler için merkezi depolamaya ihtiyacınız var.

SAN ne zaman kullanılmaz:

  • Bütçe kısıtlısınız. SAN kurmak için önemli bir ön yatırım gerekebilir.
  • Kaynak kısıtlısınız. SAN'lar, yerel depolamaya kıyasla ek bakım ve onarım gerektirebilir.

Sistem Alan Ağı (SAN olarak da anılır)

Sistem alan ağı (SAN), bir kümedeki düğümler arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için tasarlanmış bir ağ yapılandırması türüdür. Birden çok veri kopyasından kaçınarak ve yüksek performanslı bir bilgi işlem ortamında kullanıcılara doğrudan ağ erişimi sağlayarak yüksek bant genişliği sağlamak ve düşük gecikme sağlamak için tasarlanmıştır.

Sonuç olarak, SAN'lar, cihazlar arasındaki ağ iletişimini kolaylaştıran yüksek hızlı anahtarlamalı ortamlar sağlar. Çoklu işlemcili sistemler (işlemciden işlemciye) ve depolama alanı sistemleri (SAN'lar) ile ara bağlantılar da bir SAN ile mümkündür.

SAN'lar paralel bilgi işlem ortamlarında kullanılmak üzere tasarlandığından, tipik örnekler arasında bilimsel uygulamalarda, veritabanı sunucusu kümelerinde ve dosya sunucusu kümelerinde kullanım yer alır.

SAN diagram system area network

Sistem alan ağı ne zaman kullanılır?

  • Verilerin düşük hata oranlarıyla, yüksek bant genişliğiyle ve düşük gecikmeyle aktarılması gerekiyor.
  • Maliyet kısıtlaması yoktur.

Sistem alan ağı ne zaman kullanılmaz?

  • Ağınızın gereksinimleri, bir sistem alanı ağı kurmak için gerekebilecek büyük bir yatırım içermiyor.

Pasif Optik Yerel Alan Ağı (POLAN)

Bakır tabanlı bağlantı, bir zamanlar yerel ağ (LAN) kurulumlarında geniş çapta kabul görmekteydi. Bugün bu senaryo, pasif optik yerel alan ağları (POLAN) eski kurulumları geride bıraktıkça değişiyor.

POLAN, bakır kablolardan önemli bir yükseltmedir ve bunların yerini, sonunda tek modlu bir fiberden gönderilen yukarı ve aşağı sinyalleri ayırmak ve birleştirmek için optik ayırıcılar kullanan fiber optik telekomünikasyon teknolojisiyle değiştirir.

Fiber bant genişliği farklı erişim noktaları arasında bölünmüştür ve dalga boyu bölmeli çoğullamanın (WDM) kullanılması, bakır kabloların sayısını azaltan iki yönlü iletişim sağlar.

POLAN'ın kullanıldığı örnekler arasında, departmanların ortak bir ağı paylaştığı kampüs binaları, yerinde eczane ve hasta ihtiyaçlarıyla paylaşılan bir ağa sahip hastaneler ve diğer LAN ağı türleri yer alır.

POLAN diagram optical network

POLAN ne zaman kullanılır?

  • Uzak konumları bağlamak için daha düşük maliyetli bir çözüme ihtiyacınız var ve konumlar arasında optik fiber kurma olanağına sahipsiniz.

POLAN ne zaman kullanılmaz:

  • Ağınız için iyi tanımlanmış bir standarda ihtiyacınız var. Şu anda POLAN kurulumlarını tanımlayan dünya çapında kabul edilmiş bir standart yoktur ve bu, gelecekte uyumluluk sorunlarına yol açabilir.
  • Bütçe kısıtlısınız.

Kuruluşunuz için doğru ağ türünü nasıl seçersiniz?

Ağ türleri, menzil ve uygulanabilirlik açısından açıkça farklılık gösterdiğinden, işletmeniz için bir ağ seçmek, iş hedeflerinizle, uzun vadeli görünümle ve bağlanmak istediğiniz cihazların fiziksel gerçekleriyle uyumlu olmak anlamına gelir.

Farklı ağ türlerine bakarken dikkate alınması gereken dört önemli faktör vardır.

  1. Amaç: Ağlar amaca özeldir ve performans hedeflerini gerçekleştirmek için yapılandırılmıştır. Örneğin, bir sistem alanı ağı (SAN), yüksek performanslı bilgi işlem gereksinimleri olan ortamlar için daha uygundur. Örneğin bir kurumsal kampüste bir SAN ile bir CAN'ın birleştirilmesi, bu farklı ağ oluşturma topolojilerinin yüksek sermaye maliyetlerinden ve boşta kalan kaynaklardan kaçınmak için birbirini nasıl tamamlayabileceğini anlamak için kapsamlı bir çalışma gerektirir.
  2. Maliyet: Peşin ve uzun vadeli maliyetler, performans ölçütleriyle karşılaştırılmalıdır. Bir WAN'a yatırım yapmak daha mı iyidir yoksa bir EPN daha mı iyi olur? Bakım maliyetleri genellikle yatırım aşamalarında gözden kaçar ve sonunda büyük sürprizlere neden olur. Maliyetlerin nasıl değişeceğini bilmek, belirli bir ağı diğerine göre seçme iş vakasını oluşturmaya yardımcı olur.
  3. Kullanılabilirlik: Ağ kullanılabilirliği, bağlanmaktan daha fazlasını içerir. Yedek parçalar, yükseltmeler ve yazılım değişikliğinin tümü kullanılabilirliğin bir parçasıdır. Yeni bir teknoloji mi kullanılıyor? Yedek parçalar ve güncellemeler nasıl ele alınacak?
  4. Ölçeklenebilirlik: Bir ağa daha fazla cihaz bağlandıkça, güvenliği güçlendirmek, daha fazla bant genişliği sağlamak, daha iyi hızlar sağlamak ve büyümeyi göz önünde bulundurmak için değişikliklerin yapılması gerekecektir. Ölçeklenebilirliği dikkate almak, gelecek için planlama yapmak demektir.

Ne tür bir ağ uygulamayı seçerseniz seçin, AS Yazılım Ltd. onu verimli ve etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir.

„Kablosuz mükemmel bir şekilde uygulandığında, tüm dünya devasa bir beyne dönüşecektir, ki bu aslında, her şey gerçek ve ritmik bir bütünün parçacıklarıdır. Mesafeden bağımsız olarak birbirimizle anında iletişim kurabileceğiz.“
Nikola Tesla

BT Güvenliği ve
Network Sis­tem­leri
Danışmanlığı

Bizi Bulun

AS Yazılım Ltd.
Cevizli Mah. Ritim İstanbul A5 Blok No:46E/179
34846 Maltepe - İstanbul

Etiler Mah. Remel Plaza Kat:1, No:106
07010 Muratpaşa-Antalya

Konuşalım

  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
© AS Yazılım Ltd. All rights reserved.
Powered by AS.